Blog & Updates

Berkvens en de nieuwe ISO-norm

Luc van Sas

Auteur: Luc van Sas
15-07-2016

Deurenfabrikant Berkvens heeft ISO-audits met verve doorstaan. Mede doordat het bedrijf al jaren werkt volgens de iPM-methode, voldoet het volledig aan de nieuwe eisen van ISO 9001.

Relaxte audit dankzij iPM-methode

Berkvens Deursystemen legt zich toe op de ontwikkeling, fabricage, verkoop, transport en montage van binnendeuren, binnendeurkozijnen en schuifdeursystemen voor de woning- en utiliteitsbouw. Het internationaal opererende familiebedrijf is onder meer ISO-gecertificeerd. Het voldeed al jaren aan de ISO 9001-norm die sinds 2008 gold. En het wilde dat graag blijven doen. Ook nu een nieuwe ISO 9001-norm sinds 2015 is ingevoerd. Deze vervangt de oude norm die op 15 september 2018 ongeldig wordt.

Continu verbeteren

De nieuwe ISO 9001 is fundamenteel anders dan de oude. Bij de oude norm lag nadruk op het in orde maken van de papierwinkel met allerlei beschrijvingen van procedures (in een handboek). Dat werkte in de hand dat de norm een papieren tijger werd.

Met ISO 9001:2015 streeft ISO ernaar dat bedrijven meer doen dan alleen vastleggen volgens welke procedures ze (idealiter) werken. Volgens deze nieuwe norm moeten ze ook kunnen aantonen dat ze goed bezig zijn. Ze moeten laten zien dat ze een door de leiding gedragen kwalitatief hoogstaande bedrijfsvoering met heldere processen hebben. Gecertificeerde bedrijven worden vanaf nu vooral hierop getoetst. Zo wil ISO bevorderen dat bedrijven zich continu verbeteren.

Geslaagde audit

Deze nieuwe invalshoek van de ISO-norm is koren op de molen van Berkvens. Want onze klant heeft ervoor gekozen om allereerst te focussen op bedrijfsverbetering (via de iPM-methode). Om daarna aan de ISO-normen te voldoen. Dat is een goede zet gebleken, zo bleek tijdens de audit. Na tien auditdagen was de conclusie dat het bedrijf werd voorgedragen voor verlenging. Elementen van iPM sluiten naadloos aan bij wat ISO 9001:2015 voorschrijft. Denk aan ketenbenadering, hoogfrequent bijsturen via managementborden en processen laten leven bij medewerkers.

Het door ISO voorgeschreven continue verbeterproces bij Berkvens is volgens de auditor ‘geborgd in de huidige processen van het bedrijf’. Programmamanager Frank Houben, verantwoordelijk voor kwaliteit bij Berkvens, zegt dat hij nog nooit zo’n relaxte auditweek heeft gehad. “Ik heb geen enkel gesprek hoeven bijwonen en tussendoor nauwelijks vragen gehad. We hoefden nauwelijks iets te doen, om aan de nieuwe norm te voldoen.”

Inmiddels is Berkvens één van de eerste bedrijven binnen Nederland dat ook daadwerkelijk gecertificeerd is volgens de nieuwe normen, een knappe prestatie! Auditbureau Lloyd’s Register QA was vol lof over hoe Berkvens haar zaakjes geregeld heeft. Deze waardering blijkt ook uit het feit dat de transitieaudit met geen enkele tekortkoming (non-conformity in ISO-termen) afgesloten is, zelfs geen minors.

Automatisch

Uit de audit bij Berkvens blijkt dat wie volgens de iPM-methode werkt, automatisch aan het leeuwendeel van de eisen van ISO 9001:2015 voldoet. Wie iPM doet, hoeft dus geen afzonderlijk ISO-project meer op te starten.  Andersom is dit overigens niet het geval.

Vrijblijvend advies

Wilt u meer weten over hoe wij bedrijven helpen prestaties te verbeteren en hoe zij daarmee vrijwel automatisch voldoen aan de nieuwe ISO-normen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via 06-10650100 of luc.van.sas@ipmpartners.nl. Ik sta u graag te woord.

Luc van Sas