Blog & Updates

Expert maakt klanten blij: van klacht naar kracht

Peter Geelen

Auteur: Peter Geelen
13-12-2016

Elektronicabedrijf Expert laat zien wat de beste strategie is bij klachten: de verwachtingen overtreffen. Hoe ze van een klager een fan maakten.

Bij het aanschaffen van een nieuwe droger, twijfelde Marcel tussen twee modellen. Zou hij kiezen voor die goedkope recht-toe-recht-aan model? Of moest het die duurdere droger worden die, dankzij een automatische vochtmeter, afslaat als de was droog is? Hij koos voor het laatste model tegen pakweg 20 procent meerkosten.

Teleurstellende ontdekking

Bij gebruik van de droger kwam Marcel echter tot een teleurstellende ontdekking. Het apparaat bleek geen automatische vochtmeting te hebben. Hij besloot hierover een klacht in te dienen bij Expert. De klacht werd opgenomen door een winkelmedewerker, met het verzoek om twee weken later terug te komen. Zo gezegd zo gedaan. Toen Marcel de winkel bezocht bleek dat de eigenaar had uitgezocht wat er mis was gegaan. De technische specificaties van de droger bleken niet te kloppen.

Royaal overtroffen 

De winkel gebruikte dit niet als een excuus, maar leverde wat ze beloofd hadden: een droger met automatische vochtmeting. Deze werd een week later bezorgd, zonder enige bijbetaling – ook al bleek de prijs tweemaal de prijs van de gekochte droger. Zo overtrof Expert de verwachting van de klant royaal. En deelt Marcel nu deze ervaring met vrienden en kennissen. Deze blog is hier ook een uitvloeisel van. 

Als u dit vertaalt naar kpi’s en klantketens dan doen ze bij Expert het volgende goed:

  • Iedere schakel in de klantketen begrijpt de wens van de klant. De winkelmedewerker had immers de vraag van Marcel goed begrepen en gecommuniceerd met de eigenaar van de winkel. Goede overdracht dus in de klantketen “verkopen en leveren witgoed”.
  • De winkeleigenaar heeft pro-actief een oplossing gezocht die aansloot bij de wens van de klant. Zo maakt deze winkeleigenaar van klagers fans. In kpi-terminologie scoort hij op de kpi: “% klachten dat leidt tot super tevreden klanten die hun positieve ervaringen delen”.

KPI’s die wel werken

Organisaties kunnen nog beter presteren en kritische prestatie indicatoren (KPI’s) kunnen daarbij helpen. Helaas doen deze KPI’s zelden wat ze beloven. Verkeerd toegepaste KPI’s leiden dikwijls tot eiland-denken met soms grote gevolgen voor de klant en de organisatie zelf. In het boek ‘KPI’s die wél werken’, dat ik schreef met Luc van Sas, breken we een lans om eiland-denken binnen organisaties te voorkomen. We laten daarin zien hoe u KPI’s zo in kunt zetten dat medewerkers en afdelingen wel goed samenwerken. Uw organisatie presteert daadwerkelijk beter. De klant is niet meer de dupe en merkt het verschil. 

Boek ontvangen?

We willen via dit blog goede en slechte voorbeelden uit de praktijk delen, zodat u er iets van kunt leren. Kent u zelf ook een voorbeeld, deel dit dan via peter.geelen@ipmpartners.nl. Als u een goed voorbeeld deelt, dan ontvangt u een exemplaar van ons boek. Wellicht wordt dit voorbeeld dan een van onze volgende blogs.

Gerelateerde blogs

Laat u inwijden in het ‘geheim’ van werkende KPI’s

Peter Geelen, 25-06-2019

Met een beetje pech worden KPI’s eenzijdige targets die de samenwerking frustreren. Zonde. Omdat ze ook heel waardevol kunnen zijn. Als u het goed doet, zijn het knoppen waaraan uw organisatie kan draaien om echt beter te worden. Voor dat laatste moet u de kunst verstaan van ‘KPI’s die wel werken’. Dit leert u tijdens een inspiratiesessie of masterclass met KPI-goeroe Peter Geelen.

Lees verder

Hoe UWV met KPI’s fraudeurs wél kan pakken

Peter Geelen, 27-09-2018

Bij het nieuws over uitkeringsfraude door Poolse werknemers, valt mijn mond open van verbazing. Zeker als je ziet hoe weinig slagvaardig UWV die bestrijdt. Hoog tijd voor KPI’s die wél werken.

Lees verder