Blog & Updates

Klanttevredenheid - stop met die standaard(on)zin

Fred Vijvers

Auteur: Fred Vijvers
06-09-2016

Ondernemers in de horeca hebben een fantastisch voorrecht. Ze krijgen nieuwe klanten urenlang over de vloer. Bezoekers, vaak in opperbeste stemming, komen naar hen toe, met de intentie een middag of een avond te genieten van producten en ambiance. Welke ondernemer krijgt deze kansen voor open doel? Heel vreemd dat ze toch heel vaak opzichtig worden gemist.

Fijne tijd

Deze zomer bezocht ik een aantal terrassen waar ik met een groepje at. Helaas werd ik daar meerdere keren geconfronteerd met bedienend personeel dat een kleurloze en ongeïnspireerde indruk maakte. Ze gaven mij en mijn gezelschap niet het gevoel dat we gasten waren. Ook kreeg ik niet het idee dat zij van plan waren ons een fijne tijd te bezorgen. Dat kan niet hebben gelegen aan de constante druk van volle terrassen. Daarvoor was deze zomer te wisselvallig.

Geen robot

Wat mij mateloos irriteert, is de standaardzin: heeft u uw keus kunnen maken? Ik hoor bijna niets anders. Bedenk eens wat origineels. Iets waaruit blijkt dat je aandacht hebt voor mij als persoon of je betrokken voelt bij de zaak en de producten. In ieder geval iets waaruit blijkt dat je geen robot bent.

Helaas gaat het na deze standaardzin vaak van kwaad tot erger. Grote kans dat daarna iemand anders – waarom dit niet dezelfde persoon is, begrijp ik niet - de gerechten komt brengen. Deze ober of serveerster vraagt dan: ‘en de vis is voor?’, terwijl we drie vlees en één vis hadden besteld. Dit vertelt mij: jullie nemen geen enkele moeite om je in je ons te verdiepen. Dat vind ik denigrerend.

Gast voelen

Hoe moeilijk kan het zijn om even aan elkaar door te geven wie wat heeft besteld? Of een systeempje te ontwikkelen waarbij de opnemer van de order registreert wie wat heeft besteld. Uit de ervaringen die we bij IPM hebben met het inrichten van processen, weet ik dat dit zeer eenvoudig te regelen is. Terwijl het in de beleving van de consument een groot verschil maakt. Want de brenger van het gerecht kan mij dankzij dat systeempje vertellen: die vis is een goede keuze en wel om die en die reden. Daardoor voel ik mij een gast. En misschien smaakt mij die maaltijd dan nog beter. Maar meestal gebeurt er niets van dit alles. En schotelen ze je opnieuw een standaardzin voor: was alles naar wens?

Natuurlijk mist niet alleen de horeca zulke kansen voor open doel. Dat gebeurt in iedere branche, puur omdat bedrijven vast zitten in hun routine en net niet dat ene stapje extra zetten. Ga inspiratie opdoen bij de branchegenoten die het wel goed doen. Bedenk het beste proces, maar doe dit wel altijd samen met je personeel. Zij lopen op die werkvloer rond en weten wat er speelt.

Geïnstrueerd

Standaardzinnen vertellen mij dat het personeel is geïnstrueerd. Dat de leiding niet heeft geluisterd naar hun mensen die de hele dag op die werkvloer rondlopen. Waardoor ze waardevolle tips over hoe het persoonlijker, gastvrijer en efficiënter kan, mislopen. Zonde.

Gerelateerde blogs

Het nut van iPM in groeiende familiebedrijven

Peter Geelen, 12-08-2019

Familiebedrijven danken hun kracht aan ondernemerschap en een hechte klantgerichte cultuur. Als ze gaan groeien, kan dit in de verdrukking raken. Reden voor de Verhoeven Group om de samenwerking in processen structureel te verbeteren. Johan van Rozendaal: ‘Alles draait om de dialoog: hoe kunnen wij elkaar helpen om het morgen beter te doen dan vandaag?’

Lees verder

Q-Buzz past iPM toe

Peter Geelen, 08-02-2019

Elk bedrijf in het openbaar vervoer roept dat de reiziger op 1 moet staan. Maar dit waarmaken valt niet mee. Het vroeg bij Qbuzz om fundamentele veranderingen in structuur en cultuur. Algemeen directeur Gerrit Spijksma: ‘Onze organisatie is nu ontworpen vanuit het perspectief van de klant.’

Lees verder