Koninklijke Mosa: verbeteren door de keten
Verbeteren door de keten bij Koninklijke Mosa
Koninklijke Mosa is een befaamde tegelfabrikant. Al 135 jaar produceren ze keramiek met een innovatief Nederlands design. Met iPM Partners hebben ze een uitgebreid traject doorlopen om het werken met de keten te verbeteren. Tom van Kan (productieleider): “Ik heb nu dagelijks contact met verschillende teams. Het allerbelangrijkste aan de time-outsessies is dat ieder teamlid het gevoel heeft onderdeel uit te maken van het team en dat we samen gaan voor een helder doel.”
Tijd voor een time-out
Sinds kort wordt er organisatiebreed gewerkt met time-outs. Het is een moment om met iedereen te overleggen: hoe hebben we het als organisatie gedaan en hoe kunnen we het beter doen? Daarbij schuiven allerlei afdelingen aan, van sales tot techniek. Daardoor krijgen medewerkers van A-Z iets mee. Enrique Segers (productie manager WTF): “Een time-out is een korte onderbreking, net zoals in een wedstrijd. Daarbij kijken we: hoe scoren we? Wat zijn de resultaten, zijn we goed bezig of juist niet? Als we niet goed bezig zijn, hoe krijgen we het beter? En als we wel goed bezig zijn: topresultaat. Maar hoe houden we dat vast?”
Een kwestie van oefenen
Deze nieuwe manier van werken vergt enige oefening. Frank Cremers (Leveringscoördinator): “We zijn bezig elkaar te verbeteren. Dat zorgt voor zelfvertrouwen bij het team. Het is voor de meeste mensen een nieuwe manier van werken. En ook een nieuwe manier van communiceren.” Het is belangrijk dat iedereen de ruimte krijgt om zijn zegje te doen, naar elkaar te luisteren en dan gezamenlijk na te denken over een goede oplossing. Houd de time-outs ook kort en krachtig en ga in het overleg niet zaken tot de bodem uitzoeken. Dat kan na de time-out. “We moeten ons focussen op de dingen waarmee we echt bezig moeten zijn. Zodat we later ook meer rust en minder stress krijgen.”
Meer efficiëntie binnen de organisatie
Meer samenwerking in de keten heeft een positief effect op de hele organisatie, inclusief het productieproces. Ingmar Alberts (productieleider): “Door de hele fabriek doen we een zelfde soort time-out en werken we met de zelfde systematiek. Met ons allen pakken we verbetervoorstellen op. Daardoor kunnen we met hetzelfde aantal mensen tegen een goedkopere prijs meer vierkante meters maken, op een veilige wijze.” Dat ziet de klant ook terug. Ron van de Werdt (assistent productieleider): “De klant betaalt uiteindelijk minder voor z’n product als er zo efficient mogelijk dat product maakt.”
|
” Ieder teamlid heeft het gevoel deel uit te maken van het team. Samen gaan we voor een helder doel. “Koninklijke Mosa
|