Blog & Updates

Gastcollege Summa College

Rosan Terken

Auteur: Rosan Terken
17-08-2018

Student: UIT, Jong Professional: AAN!

Een voor een komen de studenten van het Summa College binnen. Het is hun laatste lesdag en vandaag staat nog een gastcollege gepland in het kader van burgerschap. Is dat nu nodig? Ik heb alles over zorg en medische handelingen toch al geleerd? Ik ben klaar om aan het werk te gaan. Maar wat betekent dat eigenlijk, wat staat je te wachten?

Die prikkelende vraag stelden we tijdens het gastcollege voor studenten verpleegkunde van het Summa College in Eindhoven. De reactie van de studenten was aanvankelijk afwachtend. Echter, hierover nadenken op de laatste lesdag voor je vakantie bleek een schot in de roos. Met veel enthousiasme en volwassen inzichten tot gevolg

Kennis versus zelfkennis

Tijdens het college namen we alvast een voorproefje op die toekomst. We deden even of de studenten al collega’s van elkaar waren en gingen met ze na wat er dan precies verandert. Wat wordt er van een professional verwacht? Hoe veranderen onderlinge verhoudingen?

We wilden de studenten bijbrengen dat tijdens het werk niet alleen vakkennis en professionele vaardigheden tellen. Ook zelfkennis en kennis over het functioneren van teams en jouw rol daarin, doen ertoe. Want dat bepaalt mede de kwaliteit van jouw werk en hoe jij jouw werk ervaart. 

Let’s Work(shop)!

Gedurende de middag gingen we met de jonge professionals in gesprek en kregen zij een beter begrip van hun persoonlijke drijfveren. Verschillende testen in combinatie met vragen zoals: “Hoe zorg je dat je energie uit je werk haalt?”, “Wanneer sta jij in je kracht?”, “Hoe ga je om met collega’s wiens gedrag botst met jouw karakter?” en “Wat houdt het in om een leven lang te (moeten) leren?” passeren de revue. Mooie drijfveren, zoals ‘anderen verder helpen’, ‘een lach op het gezicht van mijn patiënt toveren’ of ‘zorgen dat iemand die in een rolstoel binnenkomt lopend naar huis kan’, kwamen daarbij naar boven.

Langzaam maar zeker kropen de jonge professionals uit hun schulp. De afwachtende houding waarmee de dag begon heeft plaats gemaakt voor nieuwsgierigheid, lef en zelfvertrouwen. Het begrip voor persoonlijke drijfveren groeit, evenals het belang dat de studenten hechten aan het kennen daarvan. 

Wij zijn er bij iPM van overtuigd dat het kennen van jezelf en je collega’s voorwaarden zijn voor teamsucces. Een organisatie presteert het beste met professionals die in hun element zijn en die elkaars talenten herkennen en erkennen. Wij zijn dankbaar dat ons gastcollege aan die cruciale ‘kennis’ van ruim 60 VP studenten een steentje heeft mogen bijdragen. 

Bekijk in de onderstaande foto wat de deelnemers van de workshop vonden.

Foto-workshop-1

Rosan Terken, Fleur Verhagen, en Willem Suppers, unconsultants iPM Partners

Wilt u graag meer weten over deze workshop of wat iPM Partners voor u kan betekenen? Neem dan contact op met een van ons.

Gerelateerde blogs

Hoe digitale teamborden zorgen voor teamflow

Mark Wilde, 31-08-2020

In de vakantie konden we terugkijken op een bijzonder onderwijsjaar welke we samen met succes afsloten. Een seizoen met uitdagingen, waarin de onderwijssector heeft aangetoond uitermate flexibel te kunnen omgaan met de ontstane situatie en het belang van de student – het onderwijs moest immers doorgaan – altijd vooropstelt. Hoewel het geen doel op zich was, bleek het digitale teambord een welkom instrument om ook op afstand de "flow" erin te houden.

Lees verder

Meer tijd en geld vrij voor het onderwijs door de digitale onderwijsassistent

Robert Bukkems, 17-09-2019

Meer ruimte voor wat er echt toe doet in het onderwijs.

iPM Partners en Coforce introduceren de ‘digitale onderwijsassistent’. Deze op robottechnologie gebaseerde tool verlaagt de werkdruk: hét probleem in het onderwijs. Hiermee kunt u een einde maken aan onnodige administratieve bureaucratie en inefficiënte processen.

Lees verder