Blog & Updates

Leiderschap met paardenkracht II

Fred Vijvers , 07-03-2018

Auteur: Fred Vijvers
07-03-2018

'Kwetsbaarheid' tonen

Een goede leider is zich bewust van zijn energie. Hij blijft ontspannen en durft open te zijn, ook over onzekerheden. Dat leerde ik in het bedrijfsleven en van paarden. In het bijzonder van mijn huidige paard D’Arcy’s White Knight.

De zoektocht naar een opvolger voor Guinness (zie vorige blog) heeft lang geduurd. Want een vriend vinden is iets anders dan een nieuwe auto aanschaffen. Toen ik D’Arcy’s White Knight, een jong paard uit Ierland, in een Drentse wei zag staan was ik verkocht. Ik wist het: samen gaan wij het avontuur aan. Hij was met zijn vier jaar nog jong, had fysiek de juiste bouw en gaf hele fijne reacties op mijn acties. Ik voelde een fijn karakter. Hij liet merken dat hij het niet naar zijn zin had en sjokte nogal lusteloos mijn trailer in.

Vanaf dat moment bouwden wij samen een band op. Mijn empathie bleek mij niet in de steek te hebben gelaten. Anderhalf jaar na aankoop is dat lusteloze weg. White Knight is een vrolijk en extravert paard met een fijn karakter. Hij zit vol met energie, is voor niets bang en heeft een eigen wil. Hij klooit en kliert met andere paarden. Hij is een echte vriend geworden.

Hoge sensitiviteit 

Van paarden leer ik op mijn intuïtie en gevoel af te gaan. Dat begint al bij het selecteren. Dat doe ik graag zorgvuldig en met aandacht. Dat geldt overigens niet alleen voor paarden. Ook voor het kiezen van kandidaat-collega’s neem ik de tijd. Gelukkig gaat dit bij mensen sneller omdat je vragen kunt stellen. Maar dat verbale is daarmee nog niet belangrijker dan het non-verbale.

Bij een eerste ontmoeting met een kandidaat-collega observeer ik, luister actief, praat weinig en probeer te ‘subluisteren’. Hoe zal hij of zij een jaar na nu zijn, in de omstandigheden die wij voor hem of haar creëren? Daar heb je inschattings-, voorstellingsvermogen, ervaring en intuïtie voor nodig. Mensen met hoge sensitiviteit kunnen het verschil maken. Vreemd daarom, dat in het wervings- en selectieproces zo sterk wordt vertrouwd op cv-selectie, competentie-en-gedrag gebaseerd interviewen, profielen en assessments.

Gekneusde ribben 

Wat ik ook van White Knight leer, is hoe ik zelf ben voor anderen. Hij spiegelt mijn emoties. Ik krijg mijn gemoedstoestand en gedrag van hem terug. Een goed voorbeeld is de eerste keer dat ik een zadel – dat later bleek niet goed te passen – op hem legde. Ik ging daar op zitten terwijl ik gehaast en gespannen was. Ik heb het geweten: White Knight ging net zo lang bokken en springen tot ik er af lag. Drie maanden liep ik met gekneusde ribben rond. Knap vervelend als lachen een van je hobby’s is.

Ik kijk nu beter uit. Voordat ik naar mijn paard toe loop, pas ik mijn energie aan. Als ik rustig ben, wordt hij dat ook. Als ik ontspannen en vrolijk ben, rijdt hij super goed.

Sfeer van rust en vertrouwen 

Dankzij mijn paard besef ik nog meer dat mijn gemoedstoestand en gedrag altijd de energie van anderen beïnvloeden. Ik kom in mijn dagelijkse praktijk in het bedrijfsleven leiders tegen die zich niet bewust zijn dat hun gemoedstoestand en hun stijl anderen beïnvloed. Welke energie breng je mee in de ruimte? Hoe groot of hoe klein is je ego? Hoe kijken mensen om je heen naar je? Hoe je binnenkomt, is helemaal van belang in spannende situaties. Dan kan de energie van een echte leider het moment maken en breken. Daarvan hangt af of we een probleem oplossen of juist gaan bekvechten. Het gaat erom dat jij jezelf bent. Dat er een sfeer om je heen hangt van rust en vertrouwen.

Niet alleen paarden maar ook mensen spiegelen je. Door de gezagsverhoudingen of de cultuur in een organisatie wordt dat meestal niet zichtbaar. Of het ontbreekt leiders aan durf om zichzelf te zijn. Mijn advies is altijd: wees gewoon jezelf, luister meer, praat minder, laat los en toon emoties. Het mag allemaal. Leiders nemen snel een rol aan en laten het niet merken als ze iets niet weten. Ik zeg: geef dat gewoon toe. Je bent dan open over wat we allemaal al weten: niemand heeft de waarheid in pacht. We hebben allemaal onze beperkingen en zijn afhankelijk van elkaar.

Even een rekensommetje: als je leidinggeeft aan een eenheid van bijvoorbeeld 50 mensen en die hebben gemiddeld 10 jaar ervaring, dan is er totaal 500 jaar ervaring aanwezig. Jij als leider met je bijvoorbeeld 25 jaar ervaring kent niet alle oplossingen. Samen wel. Alleen samen kun je succes hebben. Beperk je tot de richting, de inhoud, de inspiratie en de opvolging. Actief luisteren is daarbij essentieel.

Transparante tijd

Open zijn over wat je niet weet, heeft niets te maken met ‘je kwetsbaar opstellen’. Deze term hoorde je vooral vroeger vaak toen openheid nog minder vanzelf sprak. De transparante tijd van tegenwoordig vraagt om een stijl waarin mensen eerlijk zijn naar zichzelf en over zichzelf. Dus vanaf nu: vergeet de term ‘je kwetsbaar opstellen’ en leidt, observeer, luister, inspireer, creëer een omgeving waarin je teams dingen voor elkaar krijgen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden.

Vroeg of laat prikken mensen (en anders je paard) door jou heen.

Vragen voor jou als leider: 

  • Ken ik mijzelf als leider echt goed genoeg?
  • Begrijp ik mijn energie en non-verbale invloed op ?
  • Ga ik bij kandidaten af op de buitenkant, de cv’s en blabla of op wat ik voel en denk dat ze echt kunnen in de omstandigheden die ik voor ze ga creëren
  • Welke energie breng je mee in de ruimte? Hoe groot is mijn ego?
  • Wat gebeurt er met mij als ik nu eens mijn mond houd
  • Geef ik meteen feedback als een situatie op een bepaald moment mij niet aanstaat of vind ik dat ‘not done’
  • Durf ik te zeggen dat ik iets niet weet
  • Vraag ik vaak genoeg aan collega’s wat hun ideeën of oplossingen zijn
  • Zorg ik voor een ontmoeting waarin mijn energie de juiste is?

Lees hier de blog over leiderschap met paardenkracht 1, meenemen naar een hoger doel.

NB Volgende maand: Leiderschap met Paardenkracht 3, Vrijheid blijheid.

Gerelateerde blogs

Leiderschap met paardenkracht IV

Fred Vijvers, 27-06-2018

Een leider doet het nooit alleen. Hij durft hulp te vragen, als hij het zelf even niet weet en laat het leiderschap ook af en toe over aan anderen. Dat leerde ik van mijn ervaringen in het bedrijfsleven én van paarden.

Lees verder

Leiderschap met paardenkracht III

Fred Vijvers, 13-04-2018

Een leider geeft zijn mensen de vrijheid om fouten te maken, zoals een ouder dat met kinderen hoort te doen. Maar loslaten is allesbehalve ‘aan het lot overlaten’. Een leider moet er zijn.

Lees verder